‘A house for two film makers,

using multiple filtered apertures

designed to harvest the light,

which mimics the actions of

capturing motion film

New Website project logos 2021-01.png
210322 Vale Master diagram-01.png

setting

Located in Penn Village, Buckinghamshire along a narrow street, lined with country hedgerows typical of the area. These hedgerows form green boundary to the existing house meaning most of the house is hidden from the road creating a secluded setting. 

The house originally dates from the 1920s, a drastic remodelling took place in the 1960s creating the current aesthetic. Further remodelling in the mid 2000’s changed the internal layout. While the house has 3 good size bedrooms, its internal layout is a myriad of circulation space and counter intuitive entrances in the north and west of the structure.

210322 Vale Master diagram-02.png
210322 Vale Master diagram-03.png
210322 Vale Master diagram-04.png
210322 Vale Master diagram-05.png
210322 Vale Master diagram-06.png

brief

Fellow collaborators and owners Suz + Tom came to us with specific brief. They wanted a sustainable, modern and future proofed home. That could change and adapt over time as they grow. While the house has three good size bedrooms, its internal layout is a myriad of circulation space and dark uninviting rooms due to the past ill-conceived alterations.  Counter intuitive entrances in the north and west of the structure have caused much confusion due to the lack of an unrecognizable front door of the house which requires visitors to walk around the perimeter of the building to access the property.

An additional bedroom was a must have as well as a working from home space or study. Suz + Tom also wanted  solution to the dark, confused and counter intuitive layout. One parameter was to limit the impact of any extension to the mature surrounding garden. 

'multiple filtered

apertures

are

designed

to harvest the light, creating an ever

changing dappled

interior'

Inspired by modernist West Coast California houses of the 1950s and 60s 'V house' needed to act almost like a stage set. Orientation was key in setting up a number of aspect ratios throughout the house that frame the view of the garden and beyond.

In the end we were designing a house for two film makers, both of which have a heighted sense of composition. The wrap around addition allows new spaces to plug-in to the existing house, multiple filtered apertures designed to harvest the light by following the suns paths create an ever changing interior that mimics the actions of capturing motion film.

By re-orientating the house we have created a series of light filled spaces which reimagine the existing houses layout. These light filled  spaces create a new working from home study space. This space uses a seamless corner window desk which creates a backdrop of the surrounding mature garden. 

An open plan living and dining space connects to the garden beyond via a large corner aperture window a physical connection to the garden via a large glass pivoting door. A wraparound built in bench creates a unique dining space with the back drop of the garden. Above a slatted timber soffit filters the top light from the skylights, playing with the dappled light creating unique and ever changing shadows on the walls and floor below.  At the heart of this plan a new wood burning stove and hidden TV unit with a rather Hollywood opening mechanism to allow it to be hidden from view while not in use.

 

The new entrance give a new identity to the property, a clear and inviting approach  via a raised boardwalk. Behind the door a new open plan living and dining spaces lead you through to the rest of the house. The wrap around addition is clad in natural larch cladding split into a two tone design on the upper and lower part of the façade. The wrap around addition creates two peaks one at the rear of the property and one at the new westerly entrance. These peaks naturally slope to the corner which slopes in a V, this roof is planted with a blossoming sedum.